Na skvěle upravené lyžařské svahy v alpách si čeští lyžaři již zvykli. V posledních letech čím dál častěji „vychutnávají“ i kulinářskou nabídku. Jaký je jídelní lístek v Rakousku v sezoně 2019/20?
Nejprve jednu důležitou motoristickou radu: v Rakousku je zakázáno převážet lyže v kabině automobilu, problém můžete mít i v situaci, kdy budete mít lyže z kufru provlečeny otvorem v zadních opěradlech. Jistotu, že nebudete mít potíže, dává tak zejména střešní box, případně „zahrádka“ s držáky na lyže či snowboard. Nezbytnou podmínkou bezpečné jízdy bez konfliktu s rakouskou policií jsou i zimní pneumatiky s odpovídajícím vzorkem (plus 4 mm) a sněhové řetězy v kufru.
Chuť rakouských hor
Ačkoliv stále jsou Češi známi jako polykači sjezdových kilometrů, řada z nich si již udělá čas odpočinek na horských chatách a ochutnání místní gastronomie. Mnohé další národy jsou ještě větší gurmáni, a tomu i odpovídá stále pestřejší a dokonalejší gastronabídka. Kromě standardních jídel v horských chatách roste nabídka lokálních a regionálních produktů.
SkiaAmadé má v oblasti gastronomie celý projekt zvaný Taste Ski amadé. Můžete navštívit nejvýše položený farmářský trh v Alpách, který se koná již od roku 2015. Ochutnat ve stáncích přímo na horských chatách lze místní produkty, šunku, sýr, uzeniny, pálenky, ale i marmelády, med či čaje. Nabízeny jsou i místní speciality, Nejvýše položené stanoviště najdete více než 2700 m n. m na vrcholu Kreuzkogel v oblasti Sportgastein. K orientaci pomůže označení 26 certifikovaných horských chat (Ski- und Weingenusshuten), které nabízí čerstvé místní potraviny, regionální pokrmy i kvalitní vína.
Nejlepší tipy místních kulinářů můžete vyzkoušet na 14 tzv. Požitkářských trasách v regionu Salzberger Sportwelt (Po stopách místních, Sladké pokušení), Schladming – Dachstein (Štýrské požitkářské trasy, 4 hory – 4 požitky), Gasteinu (Alpská vysokohorská, Lyžařská túra po oceněných restauracích), Hochkonigu (Bylinkářská, Túra s láskou k vlasti – speciality regionu), Grossarltaru (Dobrodružná, Plná požitků).
Gastronomickou nabídku nemá jen Ski amadé, což je pět regionů, 760 kilometrů sjezdovek, 270 lanovek a vleků a 260 horských chat a restaurací na jeden skipas, ale prakticky všechna střediska. Na zillertálském ledovci Hintertux můžete v zimní sezoně navštívit devět restaurací, s obsluhou i bez, s mezinárodní i národní kuchyní, a samozřejmě i místními specialitami z regionálních surovin.
Romantika a ochutnávky
Nedaleko korutanských sjezdovek lákají k občerstvení četné chaty a mnoho z nich má na jídelníčku typické korutanské pochoutky. V korutanské alpsko-jadranské kuchyni se spojují čerstvé přísady z jednotlivých regionů, staré kuchařské tradice a nové interpretace: společně tvoří jedinečný a velmi chutný celek. Také víno, mošt a pálenka se v Korutanech často vyrábí po domácku. Jak se sluší na skutečně autentickou kuchyni, jsou to jak nejrůznější oblasti, ale také průběh ročních období, které určují podobu kuchyně. Uděláte velkou chybu, když neochutnáte korutanské Käsnudel, zdejší pstruhy nebo siveny, Ritschert, lokální speciality ze zvěřiny, gailtalskou slaninu, Reindling nebo borovicovou pálenku.
Snídaně v lanovce
Zcela speciální zážitek je pak snídaně v podobě švédského stolu (káva, čas, čerstvé pečivo, prosecco, uzeniny a sýry atd.) v desetimístné gondole lanovky Gefrorene Wand v Hintertuxu. Kompletní výběr si vychutnáte okružní jízdě s dokonalým panorama maximálně ve čtyřech mezi 8.45 a 10 h.za 29,50 na osobu (děti do 10 let 15 E). Existuje ovšem také bavorská varianta Až pro šest pasažérů. Cena pro jednoho je 17,50 za cestu, párek bílých klobás, preclík a půl litru světlého vychlazeného piva. Cena pro děti samozřejmě není…
Jedinečný rám
Jídlo je grunt, ale není jedno, kde ho jíte. V oblasti Saalbach Hinterglemm v idylickém středisku Leogang prostor mezi lanovkami Asitzbahn a Steinbergbahn obsadil designový hotel Puradies, jehož tým kuchařů hledá harmonii mezi alpskou a mezinárodní kuchyní. Základem pro kuchyni jsou regionální produkty z vlastního bio-statku a jedinečný zážitek lze mít i po jídle, protože dvoupodlažní bar byl vyfrézován z 16 000 dubových kostek! Špičkový hotel se nebrání ani rodinám s dětmi, pro které má připravenu prostornou hernu.
Užitečné odkazy: www.austria.info, www.skiamade.com, www.salzburgersportwelt.com,
https://www.hintertuxergletscher.at/de/specials/gondelfruehstueck/
Zdroje foto: Ski amadé, Salzburger Sportwelt, Kaertner Werbung/Franz Gerdl,
Edward Groeger, Škoda Auto